Nuuska | Ilotulite.org


Nuuska

Sivuja: [1] 2 3 ... 19   Siirry alas
Laapan
Käyttäjä
Info
0
Nuuska « : 08.11.2007 22:20:58 »

 • WWW
 • mies
 • Poissa Poissa
Viestejä: 678
Käyttäjien äänet: +23
Ikä: 29
tallennettu
Eli kuinka moni täällä käyttää nuuskaa? Itse vedän pussihöröä, mutta aina sillointällöin tulee tykiläkkin laitettua. Paras merkki on Ettan. Ainut huono puoli siinä on, että ne mehut ovat helvetin pahan makusia.
   Muistan ensi kerran kun laitoin höröä huuleen niin kirveli kyllä ihan saatanasti ja pyörrytikin vähän. :)
  Kertokaa te omat mielipiteenne, kumpaa höröä vedätte, mistä ostatte ja kaikkea mikä liittyy nuuskaan. Myös nuuska vs tupakka on sallittua. :)
Chip
Käyttäjä Rakettimies
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #1 : 08.11.2007 22:32:06 »

 • WWW
 • mies
 • Poissa Poissa
Viestejä: 1338
Käyttäjien äänet: +52
tallennettu
En käytä. Mielestäni ei ole järkevää vaurioittaa itseään tämmöisillä.
Wr4P
Käyttäjä
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #2 : 08.11.2007 23:43:10 »

 • mies
 • Poissa Poissa
Viestejä: 146
Käyttäjien äänet: +22
Ikä: 31
tallennettu
Muutamia kertoja tullu käytettyä. Tykillä ettania, generalia ja sitten jotain pussinuuskaa missä pieni lakritsin maku.

Ite tupakoin ja en lähe mitään väittelyä tästä asiasta tekemään, koska kummatki ne on yhtä paskaa terveydelle periaatteessa.
« Viimeksi muokattu: 08.11.2007 23:44:55 (Wr4P) »
Resiina
Käyttäjä
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #3 : 09.11.2007 08:03:57 »

 • WWW
 • mies
 • Poissa Poissa
Viestejä: 1000
Käyttäjien äänet: +48
Ikä: 28
tallennettu
En ole koskaan kokeillut nuuskaa. Nuuskan käyttö on mielestäni järjetöntä ja typerää, kuten tupakointikin.
En näe mitään intoa tunkea jotain ruskeaa mötikkää huuleen pilaamaan terveyttäni.

Olen tähänasti pärjännyt oikein hyvin kokeilematta tupakkaa tai nuuskaa, ja aion pärjätä jatksosakin.
rocketboy
Käyttäjä
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #4 : 09.11.2007 14:45:30 »

 • mies
 • Poissa Poissa
Viestejä: 666
Käyttäjien äänet: +95
Ikä: 29
tallennettu
Nuuskaa olen kerran kokeillut, mutta en käytä.  :)
Maukka
Käyttäjä
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #5 : 09.11.2007 15:29:54 »

 • mies
 • Poissa Poissa
Viestejä: 657
Käyttäjien äänet: +40
Ikä: 28
tallennettu
En oo koskaan kokeillut enkä aiokaan. Ties mitä sieltä sisältä löytyy, kaikenlaisia huhuja olen kuullut ja niiden jälkeen ei oikein tee edes mieli kokeilla.

Järjetöntä..
NeKe
Käyttäjä Uusivuosi ilman raketteja on sama kuin nainen ilman rintoja!
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #6 : 09.11.2007 15:35:49 »

 • mies
 • Poissa Poissa
"Boom!"
Viestejä: 277
Käyttäjien äänet: +5
Ikä: 28
tallennettu
Hyh, sitä p*skaa en käyttäisi vaikka maksettaisiin.  >:(
Toni.T
Käyttäjä
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #7 : 09.11.2007 15:41:39 »

 • mies
 • Poissa Poissa
Viestejä: 740
Käyttäjien äänet: +60
tallennettu
Hyh, sitä p*skaa en käyttäisi vaikka maksettaisiin.  >:(

Juuri niin!!!
Kohta jysähtää!!!!!

http://www.ilotulite.net/index.php?topic=10112.0 pommit 2008-2009
+ Bazooka ja SuperSixPack vertailu!
qwex
Käyttäjä
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #8 : 09.11.2007 15:48:19 »

 • mies
 • Poissa Poissa
Viestejä: 230
Käyttäjien äänet: +13
Ikä: 31
tallennettu
En viitti myrkkyä tunkea suuhun.
Koala
Käyttäjä
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #9 : 09.11.2007 15:59:40 »

 • mies
 • Poissa Poissa
"27.12 - 01.01 <33"
Viestejä: 506
Käyttäjien äänet: +45
Ikä: 27
tallennettu
Hyh, sitä p*skaa en käyttäisi vaikka maksettaisiin.  >:(
Jep. Jos pakotettaisiin valitsemaan tupakan ja nuuskan välillä niin mielummin tupakka. Molemmat ovat samaa paskaa.
Jokge
Käyttäjä
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #10 : 09.11.2007 17:00:57 »

 • mies
 • Poissa Poissa
Viestejä: 402
Käyttäjien äänet: +8
Ikä: 28
tallennettu
Ainut päihde mitä voin käyttää niin alkoholi juomat, niitäkin harvoin. Tulee sitä kesäisin ja yleensä esim. uutena vuotena kaiken tulituksen jälkeen kalja otettua. Mutta en käytä nuuskaa, olen vain haistellut nuuskaa, haisi hyvältä mutta en tule käyttämään.
konen
Käyttäjä
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #11 : 09.11.2007 17:10:26 »

 • mies
 • Poissa Poissa
Viestejä: 1365
Käyttäjien äänet: +856
tallennettu
Myrkkyä se on...
« Viimeksi muokattu: 10.11.2007 12:59:53 (paukkupete123) »
Taas mennään
Hemuli
Käyttäjä
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #12 : 09.11.2007 17:25:36 »

 • mies
 • Poissa Poissa
Viestejä: 428
Käyttäjien äänet: +82
Ikä: 28
tallennettu
En ole kokeillut ja tuskinpa kokeilen. Tupakkaakaan en polta mutta yhden olen polttanut.
uusi vuosi on paras
Käyttäjä
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #13 : 09.11.2007 17:40:13 »

 • Poissa Poissa
Viestejä: 58
Käyttäjien äänet: 0
tallennettu
Tuhansien yhdisteiden seos

Nuuska valmistetaan kosteasta raakatupakasta, johon sekoitetaan muut seosaineet vesiliuoksena. Seosaineina käytetään tärkkelystä, nikotiinin imeytymistä edistävää kaliumkarbonaattia ja erilaisia makuaineita, kuten mentolia ja anista.

Nuuskasta on löydetty jopa 2500 kemiallista yhdistettä, joista osa on tunnettuja karsinogeenejä eli syöpää aiheuttavia aineita. Nuuska sisältää myös huomattavia määriä raskasmetalleja, kuten lyijyä ja kadmiumia, sekä jäänteitä useista myrkyllisistä kasvinsuojeluaineista. Nuuskan sisältämät aineet, erityisesti nikotiini, imeytyvät verenkiertoon suun limakalvon läpi.

Enemmän nikotiinia kuin savukkeissa

Nuuska sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin savukkeet. Nuuskassa olevasta nikotiinimäärästä imeytyy tunnin aikana vereen noin kolmannes, suurin piirtein yhtä paljon kuin kymmenen minuutin tupakoinnin aikana.

Tupakoidessa nikotiinipitoisuus on ensimmäisten minuuttien aikana kaksinkertainen verrattuna nuuskaamiseen. Koska nuuskaa kuitenkin pidetään suussa kauemmin kuin tupakkaa, pysyy nuuskaajan veren nikotiinipitoisuus korkeana kauemmin. Tavanomaisella päiväannoksella nuuskan käyttäjä saa nikotiinia 3-5 kertaa enemmän kuin savukkeita polttava.

Ärsyttää limakalvoa ja ikeniä

Jo suhteellisen lyhytaikaisen nuuskaamisen jälkeen suun limakalvolla alkaa näkyä muutoksia siinä kohdassa, jossa nuuskaa pidetään. Ensin limakalvo tulee hienopoimuiseksi ja röpelöiseksi. Kohoumat ovat vaaleita ja joskus hieman kellanruskeita. Pinnassa on usein nuuskanjätteitä. Lyhytaikaisen nuuskan käytön aiheuttama vaurio suun limakalvolla paranee yleensä välittömästi nuuskan käytön lopettamisen jälkeen.

Pitempiaikainen, säännöllinen nuuskaaminen värjää limakalvot vähitellen ruskehtaviksi ja ne kovettuvat. Herkimpien nuuskan käyttäjien limakalvo alkaa halkeilla. Nuuska voi aiheuttaa myös paikallista ikenen vetäytymistä ylöspäin, jolloin hampaidenjuuret saattavat paljastua.

Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa ientulehdusta. Tulehdukseen liittyy usein pahanhajuinen hengitys. Nuuskaajan hampaat ja vaaleat etuhammaspaikat saattavat värjäytyä ruskeaksi. Nuuskan karkeat lisäaineet voivat myös kuluttaa hampaita. Syljenerityksen lisääntyessä nuuskaaja tuntee tarvetta syljeskellä.

Pitkäaikainen nuuskaaminen aiheuttaa myös hampaiden kiinnityskudossairautta. Kiinnityskudosten syöpyessä hammas alkaa heilua ja saattaa lopulta irrota.

Nuuskaamisen aiheuttamat vahingot voivat nuorilla olla suuremmat kuin aikuisilla, koska heillä on erityisen herkät ikenet.


Nuuska ja syöpä

Nuuskan käyttö erityisesti nuorella iällä lisää suuontelon, nielun ja nenän syöpää. Koska nuuskassa olevat syöpää aiheuttavat aineet ovat suorassa kosketuksessa limakalvoihin, riski on suurin niillä alueilla, joissa nuuskamälliä tavallisimmin pidetään. Riski nousee käyttöajan kasvaessa.

Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu syövän esiastetta, nk. leukoplakioita, jopa puolella nuuskan käyttäjistä. Niitä alkaa ilmaantua limakalvoihin muutaman vuoden käytön jälkeen. Noin 5-10 % syövän esiasteista muuttuu vuosien kuluessa syöpäkasvaimiksi.

Käytettävissä olevan tutkimustiedon perusteella ei voida aukottomasti todeta, kuinka paljon nuuskan käyttö lisää suusyövän vaaraa. Tutkimukset ovat usein olleet liian pieniä tai lyhyitä nuuskan ja suusyövän välisen yhteyden tutkimiseen. Tämänhetkisten tutkimustulosten mukaan vaara ei olisi niin suuri kuin tupakoitsijoiden keuhkosyövän vaara (15-20 -kertainen). Tulokset eivät toisaalta osoita, että mitään vaaraa ei olisi: Erään tutkimuksen mukaan nuuskaajien riski sairastua suusyöpään on 4,2 kertaa korkeampi kuin nuuskaamattomien.

Nuuskan aiheuttamista syöpäriskeistä muualla kehossa ei ole riittäviä todisteita.


Muut haitat

Nuuskan nikotiini aiheuttaa samanlaisia haittoja kuin tupakan nikotiini: käsien ja jalkojen verisuonet supistuvat, sydämen lyöntitiheys kasvaa, verisuonet kalkkeutuvat vähitellen, ja sydänveritulpan vaara kasvaa. Heikentyneen verenkierron takia nuuskaavan urheilijan vammariski kasvaa. Hermoston toiminta ja hormonitasapaino häiriintyvät, kunto heikkenee asteittain ja nuuskaajalla ilmenee unettomuutta, päänsärkyä ja hikoilua.

Osa nuuskasta tulee väistämättä niellyksi, joten monet sen sisältämät haitalliset aineet pääsevät mahalaukun kautta helposti imeytymään elimistöön. Nikotiini muuttaa jo pieninä annoksina sisäeritystoimintaa, rasittaa sydäntä ja häiritsee mahalaukun luonnollista toimintaa. Nuuskaaminen lisää myös diabeteksen vaaraa.

Raskauden aikaisen nuuskan käytön terveydelliset haitat vastaavat savukkeiden polton aiheuttamia haittoja. Sikiölle aiheuttavat mahdollista riskiä esimerkiksi nuuskan sisältämät kadmium, arseeni ja nikkeli.


Moni siirtyy nuuskasta tupakkaan

Ajoittain vellova keskustelu nuuskan haitoista tai haitattomuudesta on nostanut esiin väärää tietoa ja tuottanut harhaanjohtavia otsikoita. Se panee miettimään kenen asialla kyseistä tietoa välittävät oikeastaan ovat.

Nuuskan käyttö on ilman muuta haitattomampaa kuin savukkeiden poltto, jos mittariksi otetaan syövän vaara. Haitatonta nuuskan käyttö ei kuitenkaan ole. Ruotsalaisten tutkimusten mukaan huomattava osa savukkeita polttavista oli aloittanut nuuskan käytöllä ja selvästi pienempi joukko oli siirtynyt savukkeista nuuskaan. Nuuskan korkea nikotiinipitoisuus synnyttää riippuvuuden nopeasti, ja siitä vierottautuminen on jopa vaikeampaa kuin savukkeiden polton lopettaminen. Lopettamisavuksi nuuskasta ei ole.

Pohdiskelu nuuskan sallimisesta on samalla pohdiskelua nikotiiniriippuvuuden hyväksymisestä lähtemättömäksi osaksi yhteiskuntaamme.


Lisää nuuskasta:
www.pokalehuulessa.fi

Matti Rautalahti
ylilääkäri
Syöpäjärjestöt     Ei kuulosta houkuttelevalta

Turha.. -fisz
« Viimeksi muokattu: 10.11.2007 00:35:39 (fisz) »
JuuZo
Käyttäjä
Info
0
Vs: Nuuska « Vastaus #14 : 10.11.2007 18:35:11 »

 • mies
 • Poissa Poissa
"Jacob loves you"
Viestejä: 62
Käyttäjien äänet: 0
Ikä: 28
tallennettu
Juuen käytä mitään kakkaa, tupakkaa tai nuuskaa. En myöskään läträä alkomahoolilla.
On terveellisempiäkin tapoja pilata terveytensä, esim. suklaa :)
>: 4 8 15 16 23 42
Sivuja: [1] 2 3 ... 19   Siirry ylös
Rekisteröityneenä käyttäjänä voit osallistua keskusteluun. Ole hyvä ja kirjaudu sisään tai rekisteröidy!


 
Ilotulite.org jatkaa suomalaisen ilotuliteyhteisön perinnettä. Lue lisää...

Hae sivustolta


Tarkempi haku...