Ärsyttääkö vai ihastuttaako ilotulitteet? Nyt kaikki äänestämään! | Ilotulite.org


Ärsyttääkö vai ihastuttaako ilotulitteet? Nyt kaikki äänestämään!

Sivuja: 1 [2]  Kaikki   Siirry alas

  • mies
  • Poissa Poissa
Viestejä: 386
Käyttäjien äänet: +115
Ikä: 41
tallennettu
Olisi siinä kunnon jonot ja hässäkkä jos myynti rajoitettaisiin yhdelle päivälle parempi sekin kuin se että ne kiellettäisiin kokonaan kuluttajilta.
Ilotulitehullu

  • Poissa Poissa
Viestejä: 91
Käyttäjien äänet: +63
tallennettu
Harmi, että kesäkaudella ei tule näitä foorumeita seurattua. Olisin halunnut myös vastata kyselyyn, vaikka ei siitä mitään hyötyä olisi ollutkaan.

Jos katsotte Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen esitystä ministeriölle tulosten alla, voitte huomata, ettei yleistä mielipidettä juurikaan kuunnella. Ainoastaan täyskieltoa ei esitetty. Näin se demokratia toimii.

Keski-Uudellamaalla vastaavana myyjänä viisi vuotta toimineena voin kertoa, että juuri kyseinen laitos suhtautuu kenties kaikkein niuhoimmin ilotulitteisiin. Keski-Uudellamaalla on lisätty erityistä byrokratiaa, joka ei ilmeisesti koske ainakaan muita Etelä-Suomen pelastuslaitoksia tai alueita.

Linkin esityksen alareunassa mainittu vanhempi palotarkastaja Kari Telaranta kävi muutama vuosi sitten tekemässä tarkastuksen myyntipisteeseeni. Kysymykset olivat _hyvin_ tarkkoja koskien jokaisen kaapin ruutimäärää noin gramman tarkkuudella.

EDIT:

Lisätään vielä kommentteja koskien ministeriölle tehtyä esitystä:

1) Ilotulitteiden myynti tulisi sallia vain ammattihenkilöille

-Tähän ei voi vastata kuin mututuntumalta ja tunnepohjalta. En tue yleensä mitään holhousvaltion piirteitä, eikä ilotulitteiden myynnin rajoittaminen tee poikkeusta. Täysi-ikäisellä henkilöllä tulee itsellään olla vastuu ostamiensa ilotulitteiden turvallisesta käytöstä. Samoin kuin täysi-ikäinen henkilö on vastuussa humalassa aiheuttamistaan vahingoista.

2) Ilotulitteiden myynti tulee sallia vain uuden vuoden aattona 31.12.

Viisi vuotta ilotulitteita myyneenä pidän tätä ehdotusta typeränä ja suorastaan vaarallisena. Erityisesti viimeinen myyntipäivä on jo nyt hyvin kiireinen. Pahimmillaan kiire johtaa huolimattomuuteen myyntitapahtumassa, eikä aika jää kuluttajan valistamiseen esimerkiksi ilotulitteiden turvallisesta käytöstä. Myynnin rajoittaminen yhteen päivään tuskin poistaisi ongelmakäyttöä, joskin tulitteiden kokonaiskäyttö varmasti vähenisi. Tämä väheneminen johtuisi täysin siitä, että kaikki tulitteita haluavat eivät niitä ehtisi ostaa, mikä ei ole oikeudenmukaista.

3) Vaarattomiksi mielletyt pientuotteet tulisi poistaa markkinoilta

Tämä kohta vaatisi kunnollisen taustatutkimuksen. Jos todellakin on niin, että pientuotteet aiheuttavat suurimman osan vammoista ja tuhoista, voitaisiin tätä harkita. En kuitenkaan usko näin olevan, vaan nykyisin myytävät "vaarattomiksi mielletyt pientuotteet" usein ovat melko vaarattomia (oikein käytettyinä, tietysti). Tämä kohta haiskahtaa hätiköinniltä ja läpi paistaa asenne "kielletään nyt edes jotakin".

4) Ilotulitteiden saatavuutta tulee rajoittaa verotuksen keinoin

Haittavero asetetaan hyödykkeelle, josta katsotaan koituvan kansantaloudelle merkittävää haittaa. Näitä ovat nykyisin muun muassa tupakka, alkoholi, makeiset ja polttoaineet (viimeksi mainitun haittavero lähinnä poliittinen). Haittaveroa voitaisiin kyllä tällä perusteella harkita, sillä ilotulitteiden väärinkäytöstä aiheutuu aineellisia ja henkilövahinkoja. Haittaveron suuruus tulisi kuitenkin suhteuttaa vahinkojen suuruuteen, jolloin veron suuruus jäisi todennäköisesti häviävän pieneksi. Haittaveroa vastaan puolestaan puhuu se, että ilotulitteista ei säännönmukaisesti koidu minkäänlaisia vahinkoja oikein käytettyinä ja turvaetäisyydet huomioiden. Kaikilla muilla haittaveron piirissä olevilla hyödykkeillä voidaan osoittaa normaalikäytöllä olevan haittaa kansantaloudelle, mutta tämä ei päde ilotulitteisiin.


Lisätään lopuksi vielä oma kannanottoni ilotulitteiden turvallisuuteen liittyen:

Ilotulitteista johtuvat tulipalot ja muut aineelliset vahingot sekä henkilövammat johtuvat lähes täysin väärästä käytöstä tai turvaohjeiden laiminlyönnistä. Parempi lähestymistapa olisi siis mielestäni kunnollinen valistus ilotulitteiden turvallisesta käytöstä sekä mahdollisesti sakkorangaistusten koventaminen havaitusta väärästä käytöstä. Väärinkäyttöä ja huolimattomuutta tulee aina olemaan, mutta ihmisille on annettava itselleen vastuu tekemisistään, eikä rajoittaa kansalaisten vapauksia holhoamalla.
« Viimeksi muokattu: 07.12.2014 12:16:37 (separi) »

  • mies
  • Poissa Poissa
Viestejä: 243
Käyttäjien äänet: +10
tallennettu
Tuntuu, ettei paljoa järjen kanssa ole tekemistä noilla vastaustuloksilla. Tunnepohjalta kaikki. Sinällään ymmärrettävää, koska usein kaikki vähän tuntemattomampi asia mielletään pelottavaksi, ja se lienee havaittavissa vastausten jakautumisestakin.
pulkka urheilu
Käyttäjä
Info
0
Hiukkasen huolissani asiasta « Vastaus #18 : 23.12.2014 21:06:52 »

  • mies
  • Poissa Poissa
Viestejä: 112
Käyttäjien äänet: +26
Ikä: 25
tallennettu
En arvele tulitteille tulevan täyskieltoa mutta tuo esitys huolestuttaa minua hiukan. Olikos v. 2008, kun viime muutos tehtiin. Tästä sai jotain kuuluisuutta ainakin Mauri Pekkarinen ja Kimmo Kiljunen.

Nuo esitykset lainmuutoksista vaikuttavat joo tunnetasolla tehdyiltä. Luulenpa, että enemmän iäkkäimpiä ihmisiä siellä politiikassa olisivat ilotulitteita vastaan.
Sivuja: 1 [2]  Kaikki   Siirry ylös
Rekisteröityneenä käyttäjänä voit osallistua keskusteluun. Ole hyvä ja kirjaudu sisään tai rekisteröidy!


 
Ilotulite.org jatkaa suomalaisen ilotuliteyhteisön perinnettä. Lue lisää...

Hae sivustolta


Tarkempi haku...