Venetsialaisista | Ilotulite.org


Venetsialaisista

Näin loppukesästä yksi kysytyimmistä asioista ilotulitteisiin liittyen lienee ”Mitkä ihmeen Venetsialaiset?” Foorumilta löytyy kyllä tietoa asiasta, mutta hieman hajanaisesti, eikä kovin moni ole niin innokas sitä itse hakemaan, joten ajattelin kirjoittaa tällaisen lyhyen paketin siitä, mitä Venetsialaiset oikein tarkoittaa ja miten se liittyy ilotulitteisiin.

Venetsialaiset on elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla. Juhlaa vietetään lähinnä Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Hämeenlinnassa, mutta koko Länsirannikolla vietetään erinäisiä tapahtumia. Uudenkaupungin saaristolla tapahtumalla on jo vuosikymmenien perinne. Tapahtuma on vähitellen lähtenyt leviämään myös muualle maahan. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Venetsialaiset)

Saako ampua ilotulitteita ja missä?

Venetsialaisia viettävillä paikkakunnilla on tavallisesti luvallista ampua ilotulitteita tuona elokuun viimeisenä lauaina. Jos ilotulitteiden ampuminen on paikkakunnalla sallittua, siitä tiedotetaan kyllä lähempänä ajankohtaa mm. paikallisen pelastuslaitoksen nettisivuilla ja luultavasti myös paikallisissa sanomalehdissä. Näitä kannattaa siis seurata. Toinen varma merkki on ilotulitemyyntikojujen ilmaantuminen kauppoihin...

Vaikka ilotulittaminen olisikin sallittua, niin sille on varmasti asetettu kunnan tai pelastuslaitoksen toimesta rajoituksia enemmäin kuin uutenavuotena. Tavallisimpia rajoituksia on esimerkiksi, että ilotulitteiden käytön tulee tapahtua haja-asutusalueilla ja mahdollisesti vesistöjen välittömässä läheisyydessä. Sallittu tulitusaika vaihtelee, mutta alkaa yleensä lauantaina 21:00 ja loppuu sunnuntaina 02:00-03:00.

Esimerkiksi Satakunnan pelastuslaitoksen, Tampereen aluepelastuslaitoksen, Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueilla on viime vuosina saanut erinäisin rajoituksin käyttää ilotulitteita. Tämä ei kuitenkaan ole mikään yleispätevä lista, vaan pelkästään esimerkki siitä, millä alueilla ilotulittaminen on ollut Venetsialaisten aikaan sallittua. Alueet ja rajoitukset voivat luonnollisesti muuttua ja ne pitää tarkistaa joka vuosi erikseen!

Mitä myydään, missä myydään?

Myynti toimii samalla periaatteella kuin uutena vuotenakin, eli myyntipisteitä perustetaan esimerkiksi kauppojen ja markettien yhteyteen. Myyntipaikkoja on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin vuodenvaihteessa (ja lienee sanomattakin selvää, että vain näillä Venetsialaisia viettävillä alueilla). Kaikki uudenvuoden myynnissä mukana olevat paikat eivät myy Venetsialaisissa. Niillä jotka myyvät, tuotevalikoima on pääosin sama kuin edellisenä uutenavuotena, mutta joukossa voi olla myös joitakin uutuuksia, kuten viime vuonna Rakettikeiun Wärikäs menneisyys ja Kultainen tulewaisuus. Foorumilta löytää yleensä hyvissä ajoin myös Venetsialaisten mainoksia, joista bongaa kätevästi tuotevalikoimaa ja myyntipaikkoja.

Jos Venetsialaistulittaminen on paikkakunnallasi sallittua ja aiot sitä harrastaa, Ilotulite.net toivottaa mitä mainiointa loppukesän juhlaa ja muistuttaa kertaamaan nämä turvaohjeet, jotka pätevät yhtälailla nyt kuin vuodenvaihteessakin (lukuunottamatta käyttöaikakohtaa)! Muista lukea myös Kimnicen kirjottamat patavertailuartikkelit!
WeeTos *
Ylläpito
Info
5
Venetsialaisista « : 11.08.2011 21:49:19 »

  • mies
  • Poissa Poissa
"Oh, behave!"
Viestejä: 1208
Käyttäjien äänet: +568
Ikä: 31
tallennettu
Sivuja: [1]   Siirry ylös
rakettihullu777
Käyttäjä
Info
0
Vs: Venetsialaisista « Vastaus #1 : 22.08.2011 12:54:29 »

  • mies
  • Poissa Poissa
Viestejä: 3
Käyttäjien äänet: 0
Ikä: 26
tallennettu
tässä vasta kunnon tietoa niille jotka ei aivan kaikkea tiedä venetsialaisista :)
WeeTos *
Ylläpito
Info
0
Vs: Venetsialaisista « Vastaus #2 : 23.08.2011 17:15:27 »

  • mies
  • Poissa Poissa
"Oh, behave!"
Viestejä: 1208
Käyttäjien äänet: +568
Ikä: 31
tallennettu
Alkaa löytymään noita ohjeita pelastuslaitosten sivuilta pikkuhiljaa. Aikalailla artikkelissa mainittua perussettiä, kuten taajamien ulkopuolella jne. Ampuma-ajoissa on melkoisia eroja, esimerkiksi Pirkanmalla sallittu käyttöaika on tänä vuonna 27.8. klo 18-24 ja Satakunnassa 21-02. Näiden pelastuslaitosten tiedotteet: http://www.satapelastus.fi/uutiset/2011/08/venetsialaisetlahestyvatjasenmukanailotulitus.html ja http://www.tampere.fi/aluepelastuslaitos/ajankohtaista/617pr5ngS.html
Propyro
Käyttäjä
Info
0
Vs: Venetsialaisista « Vastaus #3 : 25.08.2011 14:08:56 »

  • mies
  • Poissa Poissa
Viestejä: 20
Käyttäjien äänet: +1
Ikä: 53
tallennettu
Ennenvanhaan( n 25 v )sitten raketteja alettiin myymään jo venetsialaisviikon maanantaina ja arvaatte kai että kun minkäänlaisia rajoituksia ei siihen aikaan ollut, ei ostamisessa eikä ampumisessa, niin kersat paukuttivat koko viikon ja joskus vähän enemmänkin. Jossain vaiheessa tuli tämä nykyinen käytäntö että myynti alkaa ko viikon keskiviikkona kun itse juhla on siis AINA elokuun viimeinen lauantai. Paukuttelun alkamisajankohta on ainakin Kokkola-Pietaarsaari seudulla la klo. 18.00 ja tietääkseni päättyy yöllä klo 02.00. Mielestäni tämä käytäntö on hyvä, siinä ajassa kerkiää kyllä raapimaan tikkuja ihan väsyksiin asti :)
Sivuja: [1]   Siirry ylös
Rekisteröityneenä käyttäjänä voit osallistua keskusteluun. Ole hyvä ja kirjaudu sisään tai rekisteröidy!


 
Ilotulite.org jatkaa suomalaisen ilotuliteyhteisön perinnettä. Lue lisää...

Hae sivustolta


Tarkempi haku...